'Het overwinnen van armoede is geen kwestie van liefdadigheid, het is een kwestie van rechtvaardigheid. '

Nelson Mandela

Cijfers zeggen niet alles

Conferentie "Armoede en Kinderen", Arme Kant van Fryslân

Geslaagde conferentie over Kinderen en (uit) armoede.
‘Cijfers zeggen niet alles’, stelt de Leeuwarder wethouder Harry van de Molen. “Het gaat er om te voelen wat het met je doet wanneer je je van dag tot dag afvraagt of het goed komt’’.
De gemeente Leeuwarden heeft veel lof gekregen over het Kindpakket. Een pakket maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat kinderen uit arme gezinnen niet buiten de boot hoeven te vallen. “Kinderen die in armoede leven is een onrecht en in strijd met de internationale verklaring van de rechten van het kind. In Leeuwarden leeft 16% van de kinderen in armoede. Dat is 1 op de 6. Dat kan niet. Juist omdat het niet alleen een kwestie van minder geld is, maar een kwestie van minder kans op ontwikkeling. In 2016 zijn tot nu toe ruim 2000 kinderen geholpen met de regelingen uit het kindpakket. Maar we zijn er nog niet.”
‘‘Het gesprek over armoede begint bij de kinderen. Zij voelen de spanning. Wethouder van der Molen is zeer enthousiast over het arm-en-rijk spel, dat door Solidair Friesland is ontwikkeld. Daarmee worden alle kinderen uitgedaagd om over armoede na te denken. Activiteiten die mensen bij elkaar brengen zijn ook zeer waardevol. Daarom steunt de gemeente ook projecten als het Resto Vanharte. Een goed gesprek én een driegangen-maaltijd. De kerken zijn van harte welkom om aan te schuiven bij het overleg voor de aanpak van armoede en schulden. Er is al veel contact, en dat kan zeker nog verder worden uitgebreid.”
Ook de lezing van Coby van der Kooij (medewerker Kinderombudsman) en de workshops in het middagprogramma krijgen veel aandacht, en maken duidelijk dat de aanpak en preventie van armoede bij kinderen een blijvende taak is, waarvoor alle krachten gebundeld zouden moeten worden.

Voor meer informatie over het Arm en Rijk Spel: neem contact op met gvanderveer@solidairfriesland.nl
>> Zie ook deze artikelen over de conferentie in het Friesch Dagblad

 

 Reacties zijn gesloten.